La oss lære hesten hva “ja” betyr!
I min hestetrening ønsker jeg å være så spesifikk og tydelig som mulig. Under ser du hvilke verktøy og treningsprinsipper jeg benytter meg av. Felles for verktøyene er at de skal være hestevennlige, effektive og dekke behovene som oppstår i ulike treningssituasjoner.
-
Positiv forsterkning
Positiv forsterkning, også kalt belønningsbasert trening (klikkertrening), er en svært effektiv måte å trene alle dyr på, hester inkludert. Du belønner ønsket adferd, og lærer hesten å forstå når den gjør det rett. Ønsket adferd resulterer i en markør (klikker, eller lyd som signaliserer “korrekt”), etterfulgt av belønning. Dette resulterer i en hest som blir mer selvsikker, kreativ og trygg i treningssituasjonen og de fleste hesteeiere vil merke en hyggelig endring i hestens adferd i treningssituasjoner. Vi benytter belønning i form av mat, og lærer hesten grunnleggende verktøy og beskjeder som sikrer en hest som er avslappet rundt mat.
Vi benytter positiv forsterkning til å lære inn hverdagshåndtering som for eksempel å ta på grimen selv, stå stille på stallgangen, snu seg rundt, komme på innkalling, løfte ben, ta medisiner oralt, gå inn på hestehenger, bevege ulike kroppsdeler, senke hodet, åpne munnen, samt en rekke ulike andre triks. Hvis hesten din er stresset eller tigger rundt mat, er det lurt å lære den grunnprinsippene for klikkertrening, for å få bukt med den “uønskede” adferden. Hester som er klikkertrent, skal være rolige og harmoniske i forbindelse med fôring, og det er det aller første vi lærer dem.
-
Target
Target er et verktøy som er svært nyttig i en rekke ulike situasjoner. Jeg liker å beskrive en target som et leietau, bare motsatt. Hesten velger selv å følge targeten, og har alltid valget å si nei, uten at vi eskalerer et press. Target er et hjelpemiddel du kan bruke under innlæring av svært mange øvelser, bygge selvtillit, oppmuntre til mer action og mye mer. I kombinasjon med target brukes positiv forsterkning.
Du kan påvirke alle hestens kroppsdeler og bevegelser med target, og lære den å flytte hodet, beina, bakparten og mer. Man kan benytte en kortere target til trening i stillestående arbeid, og en lengre til for eksempel longering, eller trening i trav og galopp. I dressur i hånden kan du benytte deg av to targeter samtidig, slik at du kan påvirke både hestens bakpart, og bevare stilning i atlas. Du kan også benytte deg av marktarget, ulike markører og matter som kan ligge på bakken, som hesten kan stå på, for å lære hesten å stå stille/ha pause, og for hovslager og veterinær, under klipping og selvfølgelig også i treningssituasjoner der utgangspunktet er å stå i ro. Eksempler på targets som kan ligge på bakken, er gummimatter, dørmatter, rockeringer, pidestall med mer.
-
Shaping
Kunsten å la hesten foreslå – og bli belønnet for forslagene sine på veien. Når vi benytter oss av shaping, deles den ferdige adferden opp i mange små steg på veien, og vært steg i riktig retning, belønnes. Mesteparten av ønsket adferd i hverdagen, dressurøvelser, oppgaver og triks er basert på naturlig adferd. Ved å sette hesten opp for suksess og tilrettelegge for situasjoner der den kan foreslå ting, skjer fremgangen raskt. Ved å la hestens sinntilstand den aktuelle dagen, også være med å bestemme hva slags øvelser vi skal introdusere, kan du oppleve at innlæringen går raskere, og at hesten finner økt motivasjon til å foreslå nye bevegelser.
Et eksempel på dette kan være å jobbe med øvelser som krever høyere energinivå, på dager hesten er mer leken og energisk. Om det kaldt ute og hesten er mer gira, har du et godt utgangspunkt for å trene inn ting som galoppfatninger, bytter, spanske steg, innkalling, steiling mm. Her kan det også være nyttig å arbeide med å regulere energinivået til hesten opp og ned. Hvis det er varmt og hesten er svett, kan den sette pris på å rulle seg på banen. Dette er en super start på å lære hesten å legge seg på kommando, ved å markere først at hesten snuser i bakken, bøyer seg ned, legger seg ned etc.
-
Kroppspråk og speiling
Alle hester snakker flytende kroppspråk seg i mellom, og ved å trene sitt eget blikk og bevegelser kan man lære seg å kommunisere både energinivå, retning, tempo og mye mer. Merk deg dog at hester ikke automatisk forstår hva vi ønsker å formidle, men din sinnstilstand, utstråling og gange oppfattes til enhver tid av hestene. Ved å bli bevisst på hva man underbevisst formidler, både i form av posisjon, hvor du retter blikket, hvor skuldrene dine er plassert mm, opplever man som regel enorm forskjell i treningen med hesten.
De fleste hester gjør eksakt det du ber om, og det er her det er vanlig å støte på utfordringer. Hva spurte jeg om, som resulterte i denne adferden? Hvorfor er hesten bak meg nå? Hvorfor bremser hesten? Når noe føles overveldende i hestetreningen, er nøkkelen som regel å justere seg selv.
Speiling oppnås når hesten velger å interagere med deg, belønnes for å følge deg, og kroppspråket ditt er tydelig å forstå. For eksempel brukes speiling ofte under innlæring av samling i ulike gangarter, regulere energinivået opp og ned, lære hestene triks som feks å legge seg ned, spanske steg, senke hodet, tråkke på ulike gjenstander, undersøke objekter og mer. Vi benytter selvfølgelig belønning i alt arbeid fra bakken, og forsterker hestens interesse, og initiativ til å ta kontakt.
-
Beskyttet kontakt
I ulike situasjoner kan det være hensiktsmessig med en fysisk barriere mellom deg og hesten. Dette kan for eksempel gjelde hester som er redde for mennesker, har traumer eller føler et behov for å forsvare seg selv. Den vanligste måten å håndtere slike situasjoner på er å gå inn til, og fysisk korrigere hesten, men det er sjelden en god start på et harmonisk samarbeid, og kan gjøre vondt verre. Ofte trenger hesten mer tenketid, plass og muligheter til å trekke seg tilbake enn vi mennesker tar utgangspunkt i. I beskyttet kontakt, gjerne med hesten på et større område, er det bedre muligheter for hesten å trekke seg tilbake om den føler et behov for det.
Beskyttet kontakt er også et fint utgangspunkt for innlæring av en rekke ulike oppgaver og øvelser blant annet i holdt, spesielt når man helt i begynnelsen introduserer hesten for klikker og target. Føll og unghester for eksempel, som skal lære alle basisadferder helt fra scratch, er supert å jobbe med i beskyttet kontakt. Du skaper avstand mellom deg og hesten, som gir lite rom for misforståelser, uhell eller belønning av “feil” adferd. Etterhvert som den fysiske barrieren fjernes, har du en rekke verktøy i verktøykassen som erstatter den fysiske barrieren, som for eksempel å bli stående, tilby avstand, følge target og være nøytral (avslappet) rundt mat. Det er ofte mye enklere å trene en hest, etter at de aller viktigste adferdene er innlært.
-
Negativ forsterkning
I min undervisning i arbeid fra bakken ønsker jeg i minst mulig grad å benytte negativ forsterkning. Også kalt trykk og ettergift, er en av de vanligste formene for hestetrening både i arbeid fra bakken og i ridning, men ikke nødvendigvis den mest effektive. Alle de klassiske hjelperne (hodelag, longetau, sete, under- og oversjenkel, pisk) er i utgangspunktet negativ forsterkning. I hestetreningen er det flere ulike former for press, og press kan benyttes med ulik intensitet. En svært lett hånd mot hestens bryst for å be den rygge, der presset opphører når hesten flytter seg, er også negativ forsterkning.
Press skal ikke være ubehagelig, og brukt korrekt veileder vi hesten med tydelige beskrivelser av oppgaven. Press kan være blikk, kroppspråk og og fysisk kontakt. Du kan legge til belønning i kombinasjon med adferd trent inn med trykk og ettergift, men ikke motsatt. I hverdagen med hest er det vanskelig å ikke benytte seg av press i en viss grad, men det meste kan fint læres inn med positiv forsterkning (slik at hestene forstår signalet, og responderer fordi de vet hva det betyr, istedet for å vike). Jeg ønsker også understreke at ettergift ikke er belønning eller ros. Hvis du ønsker å formidle at adferden var korrekt, for eksempel at hesten flytter bakparten bort fra deg når du peker på den, må du markere adferden, etterfulgt av belønning.
Dressur i frihet
Liberty / dressur i frihet er lek og «dans» med hesten fra bakken, og en flott måte å lære mer om hestenes kroppspråk og personlighet. Mange vil bli overrasket over hvor raskt hestene begynner å by på seg selv når de får mulighet til det, det er ikke hestene som trenger å lære, det er mennesket.
Dressur i frihet er en treningsform som er svært givende for både hest og menneske, og som er blitt mer og mer populært de siste årene. Et godt samspill fra bakken er grunnlaget for all videre trening, samt at trening fra bakken gagner hester i alle aldre mentalt og fysisk.
Triksetrening er genialt som hjernetrim, som variasjon i treningen, og det kan benyttes til å trene inn smarte øvelser som brukes i hverdagen. Jeg vektlegger sterkt at hverdagslig håndtering kan snus fra manøvrering av hesten, til oppgaver hesten selv kan utføre, og mestre. I tillegg er det utrolig gøy! Man kan for eksempel lære hesten å ta markkur eller medisin selv, parkere ved oppstigningskrakk, stå stille, flytte bein, vente med å spise til man sier værsågod, senke hodet, løfte bein, ta på hodelaget selv, gå inn i drag, komme på innkalling og mye mer. I tillegg kan man lære hestene triks som å legge seg ned, sitte, knele, stretching-øvelser, hente gjenstander mm. Kun fantasien setter grenser.
Triksetrening
Ridning uten hodelag
Det er mange som ønsker å kunne ri hesten helt uten hodelag i forskjellige situasjoner, men som ikke vet helt hvor man skal starte. Som alt annet, må ridning i halsring læres inn. Halsringen er et verktøy, på lik linje med alle typer hodelag og tøyler.
Jeg bistår gjerne med innføring i ridning i halsring, der sikkerhet står i høysetet. Man starter fra bakken før man stiger opp, og treningen baseres på oppgaver som er overkommelige for både hest og menneske, som bygger selvtillit og motivasjon.
Praktiske, geniale, morsomme, krevende, lavenergiske, høyenergiske og vanskelige triks og øvelser
Dette kan vi lære hestene våre
Trygg og komfortabel hverdagshåndtering
Hest som kommer deg i møte i luftegården, venter høflig med å gå ut av boksen, kan parkeres hvor som helst, kan håndteres uten leietau ved bruk av håndsignaler, følger deg løs, velger aktivt å tilbringe tid med deg.
Høflighet rundt mat og fôringsituasjoner
Venter på klarsignal/værsågod ved fôring, ikke oppsøker mat du har på kroppen/i hendene, er avslappet rundt mat, tar godbit fra hånden på en trygg måte.
Går inn på hengeren av seg selv, og føler seg komfortabel der. Er trygg under reise, og har et godt forhold til hestehengeren. Dette innebærer at hesten ikke bare tilbringer tid i hengeren under transport, men også i treningssituasjoner.
Trygg og enkel hengerlasting- og transport
Komfortabel håndtering av fagpersoner
Står stille ved hovstell, løfter bein på kommando, kan åpne munnen selv for enkel sjekk av munnhule, tar medisin/markkur oralt, står stille ved vaksinering, kan gå på vekt av seg selv.
Grunntrening av unghesten
Lære å gå på bort fra flokken alene, stå pent under stell/oppbinding, komme på innkalling, lære seg å leies i ulike posisjoner (forarbeid til tømmekjøring).
Smarte øvelser for ridehesten
Komme bort til påstingingskrakk og stille seg opp av seg selv, ta på hodelaget selv, stretching-øvelser til før/etter treningen, senke hodet.
Smarte øvelser for kjørehesten
Gå inn i dragene på egenhånd, stå parkert, rygge vogn/slede inn i vognskjul, ta på hodelag selv, ta på komte selv.
Triks som styrker hesten
Mountain goat, park out, knel, bukk, stretch til høyre og venstre, gå sidelengs, flytte vekt bakover, spanske steg, stå på pidestall, jambette.
Andre triks
Legge seg ned, sitte, steile, apport/hente gjenstander, vrinske, smile, åpne munnen, riste på hodet, ta på hodelag selv, sparke ball, kysse, hoppe opp i luften.
Dressurøvelser
Alle dressurøvelser kan også trenes inn fra bakken i frihet. Eksempler på øvelser vi kan utføre er for- og bakdelsvendinger, rygging, versader, traverer, overganger, galoppbytter, halve steg, piaffe, passage, skoleholdt og mer.