Viktigst av alt er hestevelferden.

Om Matilde Brandt

Mitt navn er Matilde og min lidenskap for hest har vart så lenge jeg kan huske. Jeg har fra ung alder søkt etter intuitiv kommunikasjon med hester i frihet. Med bakgrunn i hundetrening, begynte jeg tidlig i tenårene å eksperimentere med shaping og positiv forsterkning i hestetrening. Da jeg vokste opp var hestetrening i stor grad preget av "det er sånn det alltid har vært, og derfor er det slik", med få verktøy tilgjengelig. Det var den sommeren jeg fikk min første egne hest at jeg ble tvunget til å endre tankesett totalt. "Det er sånn det alltid har vært", føltes feil. Mye av det er dessverre basert på vold. Alt stagnerte, og det jeg ble anbefalt å gjøre, gagnet hverken meg eller hesten min. På veien innså jeg at verktøykassen jeg allerede hadde, fra hundetrening, i aller høyeste grad kunne brukes i hestetreningen. Jeg la fra meg alt og startet fra scratch, og min reise med frihetsdressuren ble en evig kamp mot ridehusreglene. “Forbudt med løse hester”, sendte meg i riktig retning. Til miljøer med åpent sinn, supportive hestemennesker og folk som tenkte utenfor boksen, slik som meg.

Underveis forstod jeg at endring i hestemiljøet først kommer når folk lar seg inspirere. Ser at det er mulig. Ønsker å prøve selv. Å dele mitt tankesett og hestehverdag med verden har gitt meg mulighet til å inspirere tusenvis av hestemmennesker, til å se på hestene med nye øyne. I tillegg har jeg reist rundt og undervist her hjemme i Norge.

Drømmen om å gjøre en forskjell gikk for alvor i oppfyllelse da vi overtok Kulerød Gård i 2022 og Frihest ble stiftet. Her skaper vi et hesteparadis der alle enes om dyrenes behov. Nå kan jeg jobbe med hester fra min egen base, lage mine egne ridebaneregler og fokusere mer på trenerjobben.

Jeg underviser per i dag i frihetsdressur, triksetrening og ridning i halsring og bistår ekvipasjer som ønsker utvikling og variasjon i treningshverdagen, med hestevennlig approach. Reisen min startet da jeg selv ikke nådde frem til en usikker hest og sto fast i treningen. Det ene gjennombruddet etter det andre dukket opp da jeg endret tankesett. Hva prøver hesten å formidle? Hvordan kan jeg forsikre hesten min om at jeg synes at den er flink? Hvordan sørger jeg for at hesten trives i mitt selskap? Hva kan jeg gjøre for at hesten skal tørre å være utforskende, nysgjerrig og interessert i treningen? Ingenting er en selvfølge for hesten.

Mine egne hester går stabilt uten hodelag i working equitation, dressur og på tur, kan over 50 ulike triks og stemmekommandoer og er høyt utdannede i frihetsdressur. Men viktigst av alt; hverdagen med dem er trygg, behagelig og smooth! Jeg har siden 2015 bistått ekvipasjer innen frihetsdressur, triksetrening og ridning uten hodelag, samt hengertrening, problemløsning og arbeid med unghest.

Selve fundamentet, uavhengig av alder, gren, rase eller sport, er at man ønsker å bygge opp selvtillit hos både hest og menneske, bit for bit, og ha det gøy sammen på veien. Treningen skal være givende for alle parter, og fundamentet for det hele starter med kommunikasjon fra bakken. I min undervisning ser vi på klikkertrening, trening med target, læringsteori, kroppsspråk og ulike fremgangsmetoder for å spesifikt lære hesten å lære.

Mine ambisjoner

I min hestetrening er veien målet. Jeg verdsetter kvalitetstid med hestene og harmonisk hverdagshåndtering der alle beskjeder legges frem som forespørsler. Jeg etterstreber å “styre minst mulig” med hestene mine, og heller lære dem kommunikasjon med meg, som gjør at jeg alltid kan spørre, istedet for å forlange.

Eksempler på dette er at jeg helst håndterer dem løse, og styrer dem ved bruk av innlærte stemmekommandoer og håndsignaler. Hver beskjed til hesten er en forespørsel; en mulighet for å la den lykkes, og få ros.

“Kan du bli med meg?”
“Ja!”
“Fantastisk arbeid, så flink du er!”

Istedet for å leie hesten bort til oppstigningskrakken, skyve bakparten nærmere krakken og rygge den med tøylene, benytter jeg innlærte beskjeder som tillater hesten å utføre øvelsen uten at man fysisk manøvrerer den. “Kan du komme bort til, og stille deg opp ved krakken så jeg kan stige på?” “Ja!”

Slik bygger du dialog steg for steg. Med så mange muligheter for ros, skryt og belønning i hverdagen, er det fort gjort å få en hest som er utforskende, nysgjerrig, tar initiativ og elsker treningen. Og hva er resultatet av det? Øvelser blir enkle å lære inn. Hesten er motivert til å prestere. En hest som vet hva “ja” betyr, er en hest som ønsker å samarbeide med deg.

Min ambisjon er at hestene skal være stolte, glade og elske å få bli med meg ut på eventyr!

Noe å tenke på

"Gi hesten et aktivt valg om hvorvidt den ønsker å delta eller ikke. Mange blir positivt overrasket over resultatet."

“Hvis hesten kun får beskjed om alt den gjør "feil", hvordan skal den da tørre å utvikle seg? Belønningsbasert trening er å lære hesten "ja!", "riktig!", "innmari bra jobba!". La oss unne hestene våre anerkjennelse når de gjør det vi ønsker.”

"Dialog med hesten betyr betyr at hesten kan si nei, og det må praktiseres."